Over ValNet

Wij van ValNet helpen u vallen te voorkomen en valangst te overwinnen. Hierdoor kunt u zo lang mogelijk zelfstandig en actief blijven. ValNet is een samenwerkingsverband van eerstelijns  ergotherapeuten, oefentherapeuten en fysiotherapeuten in de regio Zuidoost-Brabant. Wij zijn  gespecialiseerd in ouderen en valpreventie. Het bundelen van krachten heeft geleid tot een netwerk dat garant staat voor kennis, kwaliteit en goede samenwerking.

ValNet heeft intensief contact met de gemeente Eindhoven en omliggende gemeenten, GGD Brabant-Zuidoost, welzijnsorganisaties zoals Welzijn Eindhoven en verschillende sport- en beweegaanbieders in de regio.

Vallen

Met het ouder worden stijgt de kans op vallen. Ongeveer een op de drie 65-plussers valt jaarlijks minstens één keer. Dat kan nare gevolgen hebben. Het is dus erg belangrijk om valongelukken zo veel mogelijk te voorkomen.

Gevolgen

Eén op de tien ouderen die valt, houdt daar een verwonding aan over; een gebroken heup bijvoorbeeld. Maar ook mensen die bang zijn om te vallen lopen een risico. Zij worden vaak steeds minder actief, wat kan leiden tot vereenzaming.
Zowel vallen als valangst kan dus grote gevolgen hebben voor de manier waarop u uw dagelijks leven invult. Zelfstandig boodschappen doen, tuinieren of andere hobby’s uitvoeren, het zijn allemaal activiteiten die in het gedrang kunnen komen door vallen of valangst. Zijn de lichamelijke gevolgen ernstig, dan zal thuiszorg nodig zijn of misschien zelfs verhuizen naar een verzorgings- of verpleeghuis.

Oorzaken

Vallen heeft verschillende oorzaken. Soms heeft dat te maken met de persoon zelf, soms met de omgeving.
Als u al wat ouder bent, heeft u misschien last van duizeligheid, slechter zien of verminderde spierkracht. Hierdoor kunt u minder stevig op uw benen komen te staan. Ook urine-incontinentie is soms een oorzaak van vallen: snel, snel naar de wc. Gevaren in de omgeving zijn bijvoorbeeld slechte verlichting, hoge drempels, losliggende kleedjes of een te lage bank.
Hoewel niet elke val voorkomen kan worden, is het zeker mogelijk om maatregelen te treffen die het risico van vallen sterk verkleinen. Denk dus niet bij voorbaat dat er toch niets aan te doen is!

Wat kan ValNet u bieden?

Inzicht geven in risico

Hoe groot is het risico dat u valt en hoe kunt u vallen voorkomen? ValNet brengt in ongeveer 30 minuten, samen met u, uw valrisico in kaart. Wij maken inzichtelijk of u een laag, gemiddeld of hoog risico loopt om te vallen. Ook maken we duidelijk welke factoren bij u een rol spelen. Denk daarbij aan mobiliteit en evenwicht, duizeligheid, medicatiegebruik, incontinentie, valangst, slecht zien, voeten en schoeisel, woonomgeving en gedrag.
Dit soort zaken beoordelen we aan de hand van vragen en korte testjes. Vervolgens krijgt u mondeling en schriftelijk advies over wat u zelf kunt doen om vallen te voorkomen.

Het inzicht geven in valrisico’s gebeurt in een persoonlijk gesprek. Dat vindt plaats bij een van onze therapeuten, bij u in de buurt, of bij u thuis. Als u dit wenst informeren we uw huisarts over de resultaten.

Wilt u meer informatie of u vrijblijvend aanmelden? Vul dan het formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Behandeling

De gespecialiseerde zorgverleners van ValNet kunnen op verschillende manieren helpen om vallen te voorkomen, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig en actief kunt blijven. Een paar voorbeelden:

  • trainen van uw evenwicht of spierkracht;
  • veilig fietsen aanleren, ook al bent u soms duizelig;
  • hulp bij het aanvragen van een badkameraanpassing, zodat u weer zelfstandig kunt douchen.
Vergoeding

Over het algemeen worden de diensten van ValNet vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze zorgverleners of via het contactformulier.

ValNet maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.