Actieve vijftigers leven langer gezond

Geplaatst door Marjolein Schillemans op 09-04-2015

Mannen en vrouwen, die na hun vijftigste levensjaar regelmatig fysiek actief blijven, hebben volgens de wereldberoemde Mayo Kliniek in de Verenigde Staten een veel kleiner risico om met dementieverschijnselen te worden geconfronteerd. Vijftigers die ook blijven werken, zij het op een iets rustiger tempo, hebben volgens een andere nieuwe Griekse studie duidelijk meer kans om veel langer gezond te blijven. Volgens het Griekse EPIC onderzoek bestaat er een rechtstreeks verband tussen een vervroegd pensioen en het ontstaan van cardiovasculaire klachten.

Alles zou te maken hebben met een totaal veranderde levensstijl en het loslaten van een aantal vormen van discipline. De onderzoekers volgden 16 830 mannen en vrouwen gedurende een periode van 5 jaar. De proefpersonen die tijdens deze periode twee tot vijf keer per week (een half uur wandelen of fietsen) een matige fysieke training afwerkten, en die ook nog beroepsmatig actief waren op het ogenblik dat ze zich in de leeftijdscategorie tussen 50 en 65 jaar bevonden, hadden veel meer kans om nog over een scherp geheugen en concentratievermogen te beschikken. Verder hadden actieve mensen ook 51 procent minder kans om plotseling te sterven.

Bron: www.abcgezondheid.nl

Terug naar het nieuws overzicht

ValNet maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.