Dansen om vallen te voorkomen

Geplaatst door Vivian van Bakel op 16-01-2012

De foxtrot, salsa of rumba. Twee keer in de week stijldansles zorgt er voor dat ouderen minder vallen. Het geeft extra balans en kracht. Onderzoekers van de University of Sydney gingen op zoek naar een manier om dat vallen te verminderen. Volgens hoofdonderzoeker Dafna Merom kan met dansen de valincidentie met 37 procent worden verlaagd.

Balans

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat bewegingsprogramma’s die de balans en kracht versterken, vallen kunnen voorkomen. Volgens Merom zijn standaardoefeningen echter niet de beste manier voor een optimaal resultaat. “Er zijn leukere alternatieven die veelbelovend zijn.” Vandaar dat Merom dansklassen gaat introduceren in 13 Australische verzorgingshuizen.

Complex

“Dansen is een complexe activiteit. Het heeft cognitieve en sociale dimensies. Hierdoor kan het helpen zowel lichamelijke als psychische factoren aan te pakken, die tot vallen kunnen leiden”, legt Merom uit. “Kleinere studies hebben al vaak laten zien dat dansen de balans en mobiliteit van ouderen verbetert. Daarbij is dansen leuk en sociaal.”

Met een groot onderzoek wil Merom laten zien dat dansprogramma’s in verzorgingshuizen het vallen van ouderen kunnen verminderen en daarnaast de cognitie van ouderen verbeteren.

Ook in Nederland worden er dansfeesten voor senioren georganiseerd met de landelijke campagne ‘Mag ik deze dans van u’.

Bron: http://medicalxpress.com/

Terug naar het nieuws overzicht

ValNet maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.