Effectieve interventies gericht op het verminderen van valangst

Geplaatst door Rosalie Schaap op 19-12-2013

Het verminderen van valangst is een belangrijke interventie die toegepast wordt door ValNet therapeuten. Deze interventie draagt bij aan het verminderen van het risico op vallen onder ouderen. Ruim vier op de tien mensen van 55 jaar en ouder die zijn gevallen (42%) geeft twee maanden na de behandeling aan dat ze angstig zijn geworden om nogmaals te vallen. Diverse studies geven aan dat angst om te vallen het risico op een val vergroot. Deze angst kan zich uiten in het vermijden van activiteiten en/of minder bewegen, waardoor spierkracht en balans afnemen.

De therapeuten van ValNet passen gedurende individuele therapie diverse interventies toe met als doel het verminderen van valangst en daarmee het verlagen van de kans op een val. Tevens worden er op diverse locaties groepstrainingen gegeven, waarbij onder andere het groepsprogramma Vallen Verleden Tijd toegepast wordt. Vallen Verleden Tijd is een bewezen effectief programma om valangst te verminderen.

U kunt contact opnemen met ValNet om te informeren welke praktijken een groepstraining aanbieden gericht op het verminderen van valangst.

Bron: Lugtenberg, M., van der Sman, C. Effectief verminderen van valangst VeiligheidNL, Maart 2013

Terug naar het nieuws overzicht

ValNet maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.