Veilig onderweg

Geplaatst door Saskia Heestermans op 12-03-2012

Veel ongelukken vinden plaats in het verkeer. Daarbij moet u niet alleen denken aan botsingen en verkeersongelukken, maar ook aan van uw fiets vallen of over losliggende stoeptegels struikelen bij u in de buurt.

Lees hoe u het veiligste op pad gaat, of dat nu te voet, op de fiets, met de scootermobiel of in de rolstoel is!

Te voet

Oneffen bestrating of stoepranden, drempels en opstapjes kunnen op straat aanleiding zijn voor een ernstige valpartij. Deze hoogteverschillen zijn soms slecht zichtbaar. Dat komt bijvoorbeeld door te weinig kleurverschil tussen de stoep en de straat, slechte verlichting of losse bladeren die de stoeprand bedekken. Als u dit soort gevaren op de straat of de stoep ontdekt, neem dan contact op met uw gemeente, zij gaan er iets aan doen.

Op de fiets

Fietsen is gezond en zorgt ervoor dat u langer fit en mobiel blijft. Samen fietsen is ook een sociale activiteit, waaraan u juist veel gezelligheid ontleent.
Naarmate mensen ouder worden, neemt de kwetsbaarheid en het risico op ongevallen toe. Dit betekent echter niet dat u beter niet meer de straat op kunt gaan. Integendeel, we kunnen u helpen en stimuleren om veilig mobiel te blijven.
Zo kunt u bijvoorbeeld met andere senioren gevaarlijke situaties voor de fiets in kaart brengen en melden bij de gemeente. Of uw fiets laten nakijken bij een rijwielhandelaar. En wat dacht u van een fietsinformatiedag voor senioren onder leiding van de Fietsersbond.

Hulpmiddelen

Niet alles gaat u even gemakkelijk af als op jonge leeftijd? Dan is het misschien tijd om de hulptroepen in te roepen. Hulpmiddelen als een rollator, scootermobiel, rolstoel of invalidenvoertuig zijn er om uw leven actief en aangenaam te houden. Als u op een aantal zaken let, blijft u de komende jaren op een veilige manier mobiel.

Voor meer tips om veilig op pad te gaan:
http://www.veiligheid.nl/ouderen/op-pad

Bron: consument en veiligheid

Terug naar het nieuws overzicht

ValNet maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.